5 férfias koktél, amely minden alkalmat különlegessé tesz


A koktélok világa nem csupán a gyümölcsről és színes italról szól, számos olyan, karakteres ital létezik, ami férfias hatást kelt. Ezek a koktélok egyszerre stílusosak, ízletesek és határozott megjelenésük van. Összegyűjtöttünk 5 klasszikus férfias koktélt, mely tökéletes választás lehet egy elegáns üzleti találkozón vagy akár egy baráti összejövetelen.
Ezen koktélok története évszázadokra nyúlik vissza, és e ikonikus italok a történelem egy-egy korszakát és stílusát idézik fel, hordozzák magukban, nemcsak ízvilágukkal hódítanak, hanem izgalmas történelmi háttérrel is büszkélkednek.
IÍme a koktélok leírása és pontos elkészítése lépésről lépésre:
1. OLD FASHIONED
Jellegzetessége:
Az Old Fashioned az egyik legrégebbi koktél, amely a 19. század elején jelent meg, és a mai napig a klasszikus koktélkultúra megkerülhetetlen része. A neve is utal a hagyományos elkészítési módra: egyszerű, tiszta alapanyagok, amelyek tökéletes egyensúlyban vannak. Az Old Fashioned az amerikai whiskeykultúra esszenciáját testesíti meg. nem csupán az utóbbi bő évtized koktélreneszánszának egyik legmeghatározóbb itala, hanem maga "a" klasszikus értelemben vett koktél. A koktél egyik első, 19. század elejéről származó definíciójának a mai napig tökéletesen megfelel: "alkohol, cukor, víz és keserű".
Receptúra:
- 5cl Bourbon Whiskey
- 1 db barna kockacukor
- 2-3 öntet Angostura bitter
- Kevés szóda
Dísz: narancs héj
Jég: jégkocka
Elkészítés: vendég pohár
Pohár: old fashioned (whiskys)
Elkészítés:
-Egy old fashioned pohárba dobj 1 kockacukrot.
-Adj hozzá 2-3 öntet Angostura bitter-t, és keverd össze, míg a cukor elkezd oldódni.
-Tölts a pohárba 5 cl bourbon whiskey-t és kevés szódát.
-Töltsd fel a poharat nagy jégkockákkal, majd óvatosan keverd össze.
-Díszítsd egy narancshéjjal, melyet kicsit megcsavarsz, így a benne lévő illóolajat rápermetezed az italra, majd helyezd ízlésesen a pohárba.
2. NEGRONI
Jellegzetessége:
A Negroni az olasz koktélkultúra büszkesége, amelyet először 1919-ben készítettek Firenzében. A legenda Negroni gróf kedvenc italát, az Americano koktélt szerette volna karakteresebbé tenni, ezért kérte a bártendert, hogy szódavíz helyett gint adjon az italhoz. A gróf népszerűsége hamarosan világhírűvé tette ezt a kesernyés, de mégis kiegyensúlyozott koktélt, amely a kifinomultság és az elegancia jelképe lett.
Receptúra:
-3cl Gin
-3cl Rosso Vermuth
-3 cl Campari
(Dísz: narancs héj)
Jég: jégkocka
Elkészítés: keverőpohár
Pohár: old fashioned (whiskys)
Elkészítés:
-Lejegezzük az old fashioned (whisky-s) poharunkat.
-Egy keverőpohárba jeget és az összetevőket beleöntjük, majd egy bárkanállal összekeverjük. (fontos, hogy nem shake-eljük az italt)
-Az old fashioned poharunkból leöntjük a keletkezett jégvízet.
-A keverőpohárra rátesszük a szűrő részt es áttöltjük az italt a lejegezett old fashioned poharunkba.
-Narancs héjjal megillatosítjuk az italunkat (héjával kifele, egy határozott préselő mozdulattal a héjban található illó olajakat belenyomjuk az italba).
-Narancs héjjal díszítjük.
3. MANHATTAN
Jellegzetessége:
A Manhattan története a 19. század közepére nyúlik vissza, és eredetileg New York elegáns klubjaiban szolgálták fel. A legenda szerint a koktélt Winston Churchill édesanyja népszerűsítette egy partin, amelyet a manhattani Manhattan Clubban rendeztek. A whisky és az édes vermut harmonikus keveréke a város pezsgő életének és stílusának esszenciája lett.
Receptúra:
-5 cl bourbon whiskey
- 2,5 cl Rosso Vermuth
- 2 öntet Angostura bitter
(Dísz: koktélcseresznye vagy narancs héj)
Jég: jégkocka a pohár hűtéshez
Elkészítés: keverőpohár
Pohár: koktél (coupet)
Elkészítés:
-Egy keverőpohárba önts 5 cl bourbon whiskey-t, 2,5 cl édes rosso vermutot, és adj hozzá 2 öntet Angostura bitter-t.
-Töltsd fel jéggel és keverd össze alaposan.
-Szűrd át az italt egy hűtött koktélos (coupet) pohárba.
-Díszítsd egy koktélcseresznyével vagy narancs héjjal.
4. WHISKY SOUR
Jellegzetessége:
A Whisky Sour a savanykás koktélok királya, amely eredete az 1800-as évekre vezethető vissza. Akkoriban a tengeri utazások során citromlevet és whiskey-t kevertek össze, mely valamelyest védelmet nyújtott a skorbut ellen. Az ital hamar népszerűvé vált a szárazföldön is, és mára az egyik legkedveltebb whisky alapú koktél lett. A sour egy tradicionális fajtája a kevert italoknak, amely leggyakrabban valamilyen alapszeszből, citromléből és cukorból készül. Már a legelső, 1862-ben megjelent kevert italos könyvben (Jerry Thomas: How To Drinks or The Bon Vivant's Companion) is említésre került, igaz itt még csak a brandyből és a ginből készült verzióról esett szó. Manapság viszont a bourbon-ös variáció számít az egyik legismertebbnek, amiről az első publikáció egy 1870-es wisconsini újságban jelent meg.
Receptúra:
-5 cl Bourbon whiskey
-3 cl friss citrom leve
-2 cl cukorszirup
-1 tojásfehérje (opcionális)
Dísz: citromhéj, narancshéj vagy koktélcseresznye
Jég: zúzott jég a pohárba
Elkészítés: shake
Pohár: old fashioned (whiskys)
Elkészítés:
-Egy shakerben keverj össze 5 cl bourbon-t, 3 cl frissen facsart citromlevet és 2 cl cukorszirupot.
-Adj hozzá egy tojásfehérjét (opcionális, ha nem vagy rá érzékeny és krémesebb állagot szeretnél eléeni).
-Rázd meg szárazon, jég nélkül 15 másodpercig (dry shake).
-Töltsd meg a shakert jéggel, és rázd újra.
-Szűrd át az italt egy jéggel töltött old fashioned pohárba.
-Díszítsd egy citromhéjjal, narancshéjjal vagy egy koktélcseresznyével.
5. DRY MARTINI
Jellegzetessége:
A Dry Martini a kifinomultság szinonimája, amely a 20. század elején vált népszerűvé. Bár eredetileg ginből és vermutból készítették, James Bond híres "rázva, nem keverve" verziója vodkával is ikonikussá vált. Ez az ital a minimalista elegancia csúcsa, amely tökéletes választás üzleti eseményekre vagy romantikus vacsorákra.
A Dry Martini egy ginből és vermutból készített ital, melyet olivabogyóval vagy citromhéjjal díszítünk. A nyugati világban az egyik legismertebb báritalnak számít.
Az ital 1911-ben született a New York-i "Knickerbocker Hotel" bárjában, a koktélt elkészítő bartendert Martini-nek hívták. William Somerset Maugham angol író elsőként publikálta, hogy a Dry Martini-t mindig keverni kell, nem pedig rázni! Ennek ellenére James Bond a filmekben "rázva, nem keverve" kérte az italt, mely ginből, vodkából és Lillet-ből állt, melyet annak idején Vesper-nek neveztek el Vesper Lynd, a "Casino Royale" egyik hölgy karaktere után. Ez az ital napjainkban Vesper Martiniként ismert.
Receptúra:
-6 cl london dry gin
-1 cl Martini Dry vermouth
-1 szem olivabogyó vagy citrom szelet (az italba)
Elkészítés: keverőpohár
Pohár: Martini
Elkészítés:
-Hűtsd le a martini poharat jéggel.
-Önts 1 cl száraz vermutot és 6 cl gint egy keverőpohárba.
-Adj hozzá jégkockákat.
-Keverd 30 másodpercig.
-Öntsd ki a martini pohárból a jeget.
-Öntsd át a keveréket a lehűtött martni poharadba.
-Díszítsd olívabogyóval, koktél nyárs segítségével, vagy citromhéjjal.
Miközben iszod, képzeld el, hogy art director vagy a hatvanas években a Madison Avenue-n.





Ezek a férfias koktélok nemcsak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem történeteikkel és hagyományaikkal is lenyűgöznek. Akár egyedül élvezed őket, akár egy társasági eseményen is kínálod, mindegyik tökéletes választás, hogy stílust és eleganciát vigyél az estére.
Nincs más dolgod, mint beszerezni pár eszközt és a koktélokhoz szükséges alapanyagokat, ha pedig csak szeretnéd megkóstólni valamelyiket ezek közül, látogass el hozzánk, a Koktél Műhely Lakásbár-ba és mi elkészítjük neked!
Ha szeretnél további tartalmakat, kövesd oldalunkat a következő receptekért!